Danmarks første MR-scanner som gave

”TÆNK STORT!”

Med disse ord bad Simon Spies i 1983 overlæge Einer Kragh overveje, hvordan rejsekongen kunne betale noget tilbage til de dygtige læger på Hvidovre Hospital og ikke mindst til de mange andre patienter på hospitalet.

Simon Spies var uhelbredeligt leversyg og havde i flere omgange været indlagt på Hvidovre Hospital i årene 1983-1984. Han var så taknemmelig for den behandling, han modtog på Hvidovre Hospital, at han spurgte overlæge Einer Krag, hvad hospitalet havde brug for.

Det skulle være noget stort og noget, der kunne komme alle hospitalets patienter til gode – og gerne almindelige danskere og patienter i hele landet.

KOMMUNEN SAGDE FØRST NEJ
Hvor det i dag ikke er ualmindeligt med private donationer til at finansiere store investeringer i hospitalsvæsenet, var det dengang mere usædvanligt. Efter nogen betænkningstid bad overlæge Krag om en helkrops-MR-skanner, som i dag er fast inventar på mange hospitaler, men dengang kun fandtes på det eksperimentelt stadie på hospitalerne.

Efter at Københavns Kommunes Hospitalsdirektorat først af byggetekniske årsager havde takket nej til donationen på 20 millioner kroner til en MR-skanner, blev pengene til MR-skanneren overdraget til hospitalet i juni 1984 af Janni Spies. Bare to måneder efter Simon Spies’ død.

KUN ÈN MR-SKANNER I EUROPA
På det tidspunkt var det et enormt teknologisk fremskridt, da der kun stod fire af den slags skannere i USA, mens en femte skanner fungerede på forsøgsbasis i Vesttyskland.

Hospitalet modtog ligeledes en donation på 2,6 millioner kroner til et professorat, og året efter, i maj 1985, blev helkrops-skanneren med en feltstyrke på 1,5 Tesla installeret på hospitalet. Der skulle blandt andet hejses store jernplader ind på hospitalet af hensyn til den magnetiske resonans.

Hvidovre Hospital fik dermed et af verdens – på det tidspunkt – mest avancerede diagnostiske redskaber, som i årene, der fulgte, kom både patienter og forskningen til stor gavn.

"Det skulle være noget stort og noget, der kunne komme alle hospitalets patienter til gode – og gerne almindelige danskere og patienter i hele landet."

Sådan søger du fonden